Un museu dins de La Torre de Fontaubella.

Clau de metxa

El pany de metxa o clau de metxa, va ser el primer mecanisme que es va utilitzar en les armes de foc per tal de facilitar-ne el seu ús. Va ser inventat a Europa al voltant del1400 i ha estat en ús en aquest continent, fins principis del segle XVIII quan el pany de sílex el va reemplaçar totalment.

Història

Al començament de les armes de foc de pólvora negre, l'encesa d'aquesta es duia a terme acostant la metxa o encesa l'esca amb la mà davant de la caçoleta plena depólvora . Després, a principis del segle XV , va tenir lloc la invenció del pany de metxa , que aportava tot el mecanisme per a disparar, essencialment una evolució tècnica delserpentí (arma).

Pany de metxa

Una  pinça  s'adjunta un full de "S" anomenat serpentí que es fixa una metxa encesa. Un mecanisme permet que el tirador per girar la bobina per a encendre la pólvora (pólvora fina), col·locada a la cassoleta. Llum (canal entre la cassoleta i la pistola de base) permet la transmissió de la flama a la càrrega propulsora. Per tal de desactivar la brasa, el tirador té una tija prima anomenada cordó.

Mecanisme

El mecanisme més simple consisteix en una platina, un serpentí portador de la metxa d'una palanca per a disparar, un ressort del disparador i el disparador El serpentí es manté armat per la palanca del disparador que és mantén en tensió mitjançant una molla. Quan el disparador empeny la palanca en la direcció oposada de la molla, s'emmporta el serpentí, que aixafa la metxa sobre la cassoleta.

Un altre mecanisme és el balancí, però en aquest cas s'hi afegeix una "nou". És accionada pel disparador i actua sobre el serpentí; la femella gira al voltant de 60° i arrossega el serpentí, que pica contra la caçoleta.

Armes de pistó

Parella pistoles Pisto Eibar, 1840

Cap a 1830 es generalitzen els fusells que disparen amb el mecanisme de clau de percussió...

 Llegeix mès...

Clau de metxa

Arcabuç de metxa India, 1630 

El pany de metxa o clau de metxa, va ser el primer mecanisme que es va utilitzar en les armes de foc...

Llegeix mès...

El mecanisme de SILEX

Pistola silex 2c. escocesa 1760

El mecanisme de SILEX ,existent fins al primer terç del segle XIX era la clau de pedra foguera o silex,

Llegeix mès...