Un museu dins de La Torre de Fontaubella.

5 Armes de pistó

Armes de pistó

Cap a 1830 es generalitzen els fusells que disparen amb el mecanisme de clau de percussió i es comencen a usar els fusells amb ratllat de la ànima, però ja eren comunes les modificacions en la composició i forma de la bala a començaments del segle XIX.

 

La clau de percussió és un sistema de tret que consisteix en un martell percussor que colpeja una xapa de coure ajustada sobre la boca d'un tub (anomenat xemeneia) comunicat amb la recambra (interior de la part posterior del canó del fusell). L'esquer es col•loca endins de la xapa de coure i la xemeneia, encara que també hi havia mecanismes de cinta de paper amb esquers encapsulats al seu interior que es desplacen sobre el tub. El martell-percussor fa explotar a l'esquer d'un cop, i s'allibera una flama per la xemeneia que causa la ignició de la càrrega de pólvora comprimida al canó i, doncs, el tret.

Aquest sistema de tir és molt més segur i eficaç que el del fusell de pedrenyal, fins i tot en condicions atmosfèriques adverses, i encara que no millora la 'cadència de tir'] ofereix la seguretat que el 90% dels intents de tir seran efectius. La càrrega de l'arma es continua efectuant per la boca del canó, de manera que el soldat ha de romandre dempeus, exposat al foc enemic, mentre carrega l’arma.

Armes de pistó

Parella pistoles Pisto Eibar, 1840

Cap a 1830 es generalitzen els fusells que disparen amb el mecanisme de clau de percussió...

 Llegeix mès...

Clau de metxa

Arcabuç de metxa India, 1630 

El pany de metxa o clau de metxa, va ser el primer mecanisme que es va utilitzar en les armes de foc...

Llegeix mès...

El mecanisme de SILEX

Pistola silex 2c. escocesa 1760

El mecanisme de SILEX ,existent fins al primer terç del segle XIX era la clau de pedra foguera o silex,

Llegeix mès...