Un museu dins de La Torre de Fontaubella.

4 El mecanisme de SILEX

El mecanisme de SILEX

El mecanisme de SILEX ,existent fins al primer terç del segle XIX era la clau de pedra foguera o silex, que consistia en un martell amb un fragment de pedrenyal al seu extrem que, en accionar el gallet de l'arma, colpejava una cassoleta d'acer, la qual cosa encenia una petita quantitat de pólvora col•locada en un orifici al final del canó que transmetia així la deflagració a la pólvora per a impulsar la bala a l’ànima (interior del canó). .

 

Preparar un fusell per al tir era un procés lent i qualsevol petit error impedia el tret. Tan sols entre el 30% i 50% dels intents de tir provocaven un tret efectiu, i en condicions ideals un soldat molt entrenat podia disparar un màxim de tres vegades per minut.

A més, l'ànima del fusell (superfície interna del canó) era llisa, i la bala de plom esfèrica, la qual cosa en facilitava la deformació i desviació durant el tret (fenomen conegut com a inestabilitat de tret) i feia gairebé impossible encertar un enemic a més de cent m. D'altra banda, la mala qualitat de la pólvora emprada convertia les bales perdudes en pràcticament innòcues a més de cin-cents metres.

Armes de pistó

Parella pistoles Pisto Eibar, 1840

Cap a 1830 es generalitzen els fusells que disparen amb el mecanisme de clau de percussió...

 Llegeix mès...

Clau de metxa

Arcabuç de metxa India, 1630 

El pany de metxa o clau de metxa, va ser el primer mecanisme que es va utilitzar en les armes de foc...

Llegeix mès...

El mecanisme de SILEX

Pistola silex 2c. escocesa 1760

El mecanisme de SILEX ,existent fins al primer terç del segle XIX era la clau de pedra foguera o silex,

Llegeix mès...